University of Alberta Student’s Union Building (SUB) Modernization

SUB is one of Edmonton’s few remaining pieces of 1960’s modernist “international” architecture. In its original design it included large amounts of exterior circulation space and generous common and relaxation spaces for students. Over many years, demands on the building have increased resulting in common spaces being infi lled for other uses. HIP’s intervention inserts fresh space for student life into the building. This was achieved by enclosing exterior circulation space and the existing courtyard to make areas that were comfortable to use in all seasons. It also created heated connections for students traversing across campus during winter months. The enclosure was done in a way which respects the original architecture, yet the interventions are clearly distinguishable from the original. This strategy allows the building to be appreciated in its original form. A sculptural canopy structure marks the new south entry to the enclosed courtyard which is now one of the most popular student gathering areas on campus.

Back to portfolio

Close